Lembas (nepravý, ale dobrý:-)



Lembas, neboli cestovní chléb Eldar, jak je nazýván v jazyce Šedých elfů, byly, dnešními slovy řečeno, velice výživné oplatky s vysokou nutriční hodnotou, bez kterých bylo pro kteréhokoliv elfa nemožné vydat se na dlouho a dalekou cestu. Tento "pemmikan" byl zabalen ve stříbřitých listech, a nitky, které jej svazovaly, byly na uzlících zapečetěny královninou pečetí, oplatkou bílého vosku ve tvaru květu Telperionu; podle zvyku Eldalië patřilo přechovávání a vydávání lembasu jedině královně. Zde je na mysli Královna Melian z Doriathu. Je známo, že tajemství lembasu znala a stejná práva měla i Galedriel, paní Lothlórienu. Podobného složení a účelu byl i kram, placky, které pekli lidé v Esgarotu a které dali na cestu Bilbovi a trpaslíkům v Osamělé hoře. Kram ale nebyl zdaleka tak vydatný jako lembas, neboť na lembasu spočívalo dávné kouzlo elfů a žádný člověk nedovedl něco takového vyrobit.

Tento recept je tedy spíše receptem na výrobu kramu než na výrobu lembasu, i když kdo ví...



Suroviny:
3 lžíce másla
1 vajíčko (budeme potřebovat zvlášť bílek a zvlášť žloudek)
8 lžic cukru
1 sáček vanilkového cukru (není nutný)
12 lžic mouky
1 lžička skořice


Smícháme opatrně všechny jmenované přísady (kromě bílku, ten použijeme až později) v míse a dokonale prohněteme až získáme hutné těsto. Podle potřeby postupně přidáváme mouku nebo máslo. Nyní dejte těsto do lednice asi tak na jednu hodinu uležet (to je stejný postup jako u vánočního pečiva).

Zatímco těsto odpočívá v chladu, připravíme si vál, nůž, popř. váleček na těsto.
Těsto vyválíme do válce a nařežeme na kolečka asi 1 cm silná. Jestli chcete mít opravdu velké "lembasy" stačí těsto vyválet na válu asi tak na stejnou tloušťku jako těsto na pizzu. Takto připravené lembasy ještě potřebe bílkem. Fajšmekři mohou přidat i několik rozinek navrch. Pečeme uprostřed trouby o teplotě zhruba 175 °C asi 20 minut dokud lembas nedostane zlatavou až světle hnědou barvu. Čím tmavší bude, tím víc hořkou chuť bude mít.

Hm, Malian ani Galadriel asi takto lembas nepřipravovaly, ale výsledkem celého snažení jsou docela chutné koláčky a stojí za to je vyzkoušet. Hlavně pokud jste opravdu skalní příznivci J.R.R.Tolkiena, elfů, Středozemě, vaření a vůbec toho všeho ;-)

Nightmare Child (převzala z netu)









(POZN. ELDORAN: zkoušeli jsme doma udělat a výsledkem jsou křupavé slaďoučké placičky typu vánočního cukroví a s lembasem to nemá pranic společného, ale to jen tak na okraj;)