Lembas (originální receptura)





Suroviny:
1 kg hladké mouky
1 prášek do pečiva
cca půl lžičky soli
vše promíchat a prosát do mísy
2 vajíčka
mléko nebo smetanu cca půl litru (já osobně používám zahuštěné mléko Tatra v krabičkách 250 ml)
máslo zhruba 3 - 4 cm

Poznamka1: těsto z tohohle množství je na 4 plechy

Postup:
Vše smíchat a zadělat vláčné těsto. Na poprášeném vále rozválet na výšku těsta 1 - 1,5 cm (placky, já si vyválím větší kus a z toho pak nožem vykrájím čtvercové placky).



V předehřáté troubě 150 - 175 °C péct do růžova na jemně vymaštěném plechu cca 25 minut (každý podle své trouby). Po 10 - 12ti minutách placky obrátit, hlídat aby se nespálili.



Hotové placky se mohou jíst vlažné i studené. Suché nebo treba mazané máslem či povidly (jablkové, švestkové)



Poznámka2: Těsto nejde do šířky, pouze do výšky, takže je můžete mít na plechu blízko u sebe,



Poznámka3: Trvanlivost jen pár dní. Třetí den už je to slabota, pomůže minuta v mikrovlnce - holt tolkienovští elfové měli kvalitnější mouku a suroviny vůbec - takže přestože chuť je původní, trvanlivost je nízká ;)

Beruthiel & Eldoran
(testováno na elfech)