!pivo>vsem
Botanik_G: Jedno c(_) pro všechny
Nedávno proběhla médii následující zpráva od firmy Staropramen:
"CoolKeg je žhavá novinka letošního léta, která vám zaručí perfektně
studené pivo. CoolKeg je samochladící sud, který díky své unikátní
konstrukci dokáže vychladit pivo během 60 minut na optimální teplotu
5°C!"
Protože dobře víme, že nejeden Gandalfák si dopřeje jedno, dvě a
někteří borci i TŘI piva měsíčně, rozhodli jsme se pro vás CoolKEG
otestovat v našem Nočníkovském testu spotřebitele. Příští neděli bude
článek navíc otištěn v časopisu Mladý abstinent v rubrice Poznej svého
nepřítele.
Tak a teď k věci
Složení vědeckého týmu. Testeři F13, Usha a Gart; a jako téměř střízlivý nezávislý pozorovatel Andy.
Laboratoř: Džbánov
Datum a čas: Víkend 20.7. - 22.7.2007 - od nevidim do nevidím
Testovaný subjekt: Pivo Staropramen CoolKeg (20l za 799Kč, váha 42kg)
Nutno říct, že sud není mezi Gandalfáky žádná novinka a žádný proti nám
zatím neobstál, takže ani tentokrát jsme neměli strach. Po příjezdu do
Džbánova jsme se ihned pustili do prvního kroku -Chlazení piva-. Navrhoval jsem, abychom si nejprve přečetli návod, Fko se však rozhodl pro mnohem vědečtější postup metodu pokus omyl.
Originální postup zní:
- Odblokujte páčku nacházející se na horní straně sudu. Tím se automaticky zahájí chlazení.
- Po zhruba 60ti minutách dosáhne pivo Staropramen optimální teploty (4 - 6°C).
- Do označeného výčepního otvoru na boku sudu vložíte gumové těsnění a
zasunete výčepní kohout (obojí je součástí coolkeg výčepní sady)
- Sejměte ochrannou krytku na vrchní straně sudu a našroubujte ovzdušňovací šroub.
- Hotovo. Nyní už můžete čepovat a čepovat.
Fko zvládl vše i bez návodu, jediné, co nás překvapilo, byla teplota,
na kterou se při chlazení začal ohřívat vnější plášť sudu - mít tak
vajíčka na osmahnutí, slint. Takže "Sejměte ochrannou krytku na vrchní
straně sudu a našroubujte ovzdušňovací šroub." a Hotovo... Až na to, že
nám žádné pivo neteklo. Naštěstí jsme brzy odhalili problém a za
použití velkého množství násilí na výčepním kohoutu se nám konečně
podařilo natočit první pivo. Druhé pivo. Třetí pivo. A konečně jsme se
tak mohli pustit do nejzábavnější části naší oběti na oltář vědy.
První dojem vůbec nebyl špatnej. Pivo bylo studené a dobré. A protože
nic nevybuchlo, přestěhovali jsme si sud dovnitř laboratoře, kde
pokračovali v experimentech. Další piva odhalila, že do něj nezapomněli
přidat ani alkohol. Několikerá další piva v odhalování pokračovala: že
na zapálení petrolejky může být potřeba i půl krabičky zápalek; že
domorodci odpovídají na pozdrav i v jedenáct večer; že Fkova oblíbená
úprava ženského klínu je vyholený zavináč - ale bohužel jak sami
vidíte, většina věcí s CoolKegem příliš nesouvisela.
Protože Staropramen garantuje pivo ve správné teplotě po pouhých 12
hodin, ráno jsem si přivstal. Opět ovšem triumfoval mozek naší skupiny
Fko, který již v pátek večer přerušil včas chlazení a uchoval tak dost
Staropramenské cool magie pro celou sobotu. Ten kluk je talent.
Co by to bylo
za spotřebitelský test bez pořádného srovnání. Jak můžete vidět na
fotkách kolem, nic jsme neponechali náhodě a podstoupili nemilosrdný
souboj CoolKeg vs. Lahváč. A vítězem je stylem K.O. Coolkeg
No a jak to
tedy dopadlo? Netrpělivý čtenář již jistě třímá igelitku a přemýšlí,
zda běžet pro CoolKEG na nedělní oběd. Běžný čtenář ať si běží, ale
Gandalfáci jsou přeci jen větší labužníci. Pivo z Coolkegu je fajn,
teplotě se nedá nic vytknout, ale přeci jen způsob točení piva
(samospádem) a asi i celá technologie zapřičiní, že výsledkem je pivo o
něco lepší než lahváč, ale v konkurenci sudového poličského piva nemá
šanci uspět.
Gart
Názory poroty:
Gart: "Pivko o kus lepší než lahváč, ale o několik kusů
dražší. Ale je dobré vědět, že pokud bude v Poličském pivovaru hořet,
máme záložní řešení."
Usha: "Jako laik jsem sotva poznala rozdíl, mezi lahváčem
a pivem z Coolkegu. Skoro se mi až chělo závidět prozíravé Andy, která
se předem zásobila černými Kozly."
Fko: "CoolKeg - je dobre pivo, urcite krasne vychlazene,
lec k tocenemu ma pomerne daleko. Coz za ty penize neni uplne vyhra,
takze doporucuji bud si skocit do hospody na Plzen nebo si koupit
soudek policskeho piva ;)"
VERDIKT:
42%
|