Co napsat na úvod. Doufala jsem, že na netu najdu nějakou sáhodlouhou historii medovníku. Bohužel buď se na netu nedá najít vše, jak se říká,
nebo jsem lama.
Tudíž přejdeme rovnou k receptu:
Co si připravit na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice či krystal
- 1 vejce
- 50 g tuku Hera/máslo
- 2 polévkové lžíce medu
- 5 polévkových lžic mléka
- 1 polévková lžíce sody
a na krémy:
- 1 Salko (sladké mléko v konzervě)
- 1 máslo
- 1 zakysanou smetanu
- cukr moučka
- 200 g mletých vlašských ořechů
A teď jak na to:
Vejce, krystalový cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat. Dokud se hmota nezačne vařit, potom
zhnědne a zkaramelizovatí. Bude to trochu pěnit, ale to je v pořádku.
Hmotu z hrnce poté nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, poté rukama.
Těsto si rozdělíme na 6 postejných dílů. Nejlépe se pracuje ještě s teplým těstem. Pomocí válečku vyválíme z každého dílku placku. Moukou na podsypání a na váleček
nemusíme šetřit. Každou placku zvlášť přeneseme pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Na placku si položíme poklici/talíř/či cokoli kulatého, požadované velikosti
a nožem vykroužíme kolečko. Těsto jde jen trochu do výšky, takže tak jak ho vykrojíme, tak bude velké i po upečení. Zbytky těsta si dáme stranou a z nich potom vyválím
7. placku. Upečeme ale i odkrojky zhruba ze 2-3 placek, které použijeme rozlámané na obalení a posypání medovníku.
Placky upečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů (elektrická). Každá placka se peče jen tak 5-7 minut!
Upečené placky necháme vystydnout a mezitím si připravíme náplně, které jsou dvě.
1. náplň
Salko vylijeme do misky a zašleháme do něho kousky másla. Po důkladném rozšlehání přidáme vlašské ořechy. Krém si opticky rozdělíme na čtvrtiny, poslední čtvrtina by měla
být trochu větší, budeme s ní mazat i boky medovníku.
2. náplň
Zakysanou smetanu vyklopíme do misky, do kelímku po smetaně si nasypeme moučkový cukr a vyklopíme ho do misky ke smetaně. Umícháme dohladka. Náplň si opticky
rozdělíme na třetiny (1/3 = cca 5 lžic)
Když placky vystydnou vezmeme první placku, namažeme krémem 1, přiklopíme druhou placku a namažeme krémem 2, a takto to střídáme až položíme sedmou placku.
Kromě vrchu namažemé krémem 1 i boky.
Potom vezmeme upečené okrojky a rozlámeme je, nebo rozdrtíme válečkem nadrobno a touto hmotou celý medovník posypeme, i strany.
Medovník vložíme do igelitového pytle, pečlivě uzavřeme, případně vložíme do krabice, nebo pod poklop a dáme uležet do chladnější místnosti (ne do ledničky!!!).
No a teď přichází to nejtěžší .. vydržet minimálně 3 dny, lépe alespoň 5, kdy se medovník musí pekně uležet a odležet a rozležet, protože čím dýl, tím je lepší :)
No a teď už mi nezbývá nic jiného, než Vám popřát za těch pět dní dobrou chuť :)
/Beruthiel
|