Nočník 15: Vaření s Beruthiel, aneb Medovník - nejlepší přítel Gandalfáka

Co napsat na úvod. Doufala jsem, že na netu najdu nějakou sáhodlouhou historii medovníku. Bohužel buď se na netu nedá najít vše, jak se říká, nebo jsem lama.
Tudíž přejdeme rovnou k receptu:

Co si připravit na těsto:

- 450 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice či krystal
- 1 vejce
- 50 g tuku Hera/máslo
- 2 polévkové lžíce medu
- 5 polévkových lžic mléka
- 1 polévková lžíce sody

a na krémy:
- 1 Salko (sladké mléko v konzervě)
- 1 máslo
- 1 zakysanou smetanu
- cukr moučka
- 200 g mletých vlašských ořechů



A teď jak na to:


Vejce, krystalový cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat. Dokud se hmota nezačne vařit, potom zhnědne a zkaramelizovatí. Bude to trochu pěnit, ale to je v pořádku.


Hmotu z hrnce poté nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, poté rukama.


Těsto si rozdělíme na 6 postejných dílů. Nejlépe se pracuje ještě s teplým těstem. Pomocí válečku vyválíme z každého dílku placku. Moukou na podsypání a na váleček nemusíme šetřit. Každou placku zvlášť přeneseme pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Na placku si položíme poklici/talíř/či cokoli kulatého, požadované velikosti a nožem vykroužíme kolečko. Těsto jde jen trochu do výšky, takže tak jak ho vykrojíme, tak bude velké i po upečení. Zbytky těsta si dáme stranou a z nich potom vyválím 7. placku. Upečeme ale i odkrojky zhruba ze 2-3 placek, které použijeme rozlámané na obalení a posypání medovníku.




Placky upečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů (elektrická). Každá placka se peče jen tak 5-7 minut!
Upečené placky necháme vystydnout a mezitím si připravíme náplně, které jsou dvě.


1. náplň
Salko vylijeme do misky a zašleháme do něho kousky másla. Po důkladném rozšlehání přidáme vlašské ořechy. Krém si opticky rozdělíme na čtvrtiny, poslední čtvrtina by měla být trochu větší, budeme s ní mazat i boky medovníku.








2. náplň
Zakysanou smetanu vyklopíme do misky, do kelímku po smetaně si nasypeme moučkový cukr a vyklopíme ho do misky ke smetaně. Umícháme dohladka. Náplň si opticky rozdělíme na třetiny (1/3 = cca 5 lžic)





Když placky vystydnou vezmeme první placku, namažeme krémem 1, přiklopíme druhou placku a namažeme krémem 2, a takto to střídáme až položíme sedmou placku. Kromě vrchu namažemé krémem 1 i boky.




Potom vezmeme upečené okrojky a rozlámeme je, nebo rozdrtíme válečkem nadrobno a touto hmotou celý medovník posypeme, i strany.
Medovník vložíme do igelitového pytle, pečlivě uzavřeme, případně vložíme do krabice, nebo pod poklop a dáme uležet do chladnější místnosti (ne do ledničky!!!). No a teď přichází to nejtěžší .. vydržet minimálně 3 dny, lépe alespoň 5, kdy se medovník musí pekně uležet a odležet a rozležet, protože čím dýl, tím je lepší :)



No a teď už mi nezbývá nic jiného, než Vám popřát za těch pět dní dobrou chuť :)


/Beruthiel